Therapievormen
Voor elke klacht een therapie
Elk mens is anders. Elke klacht is anders. Daarom maken we voor elke cliënt een therapie op maat. Afhankelijk van de ernst van uw klachten en uw persoonlijkheid bepalen we welke behandelaar en therapie bij u passen. De psychologen van Buro T3 werken met uiteenlopende therapievormen die alleen of gecombineerd worden ingezet voor een optimaal resultaat. Vaak bepalen we met behulp van diagnostiek de beste therapie.
Korte uitleg therapievormen Buro T3.
- Behandeling in de BGGZ
Bij Buro T3 bieden we generalistische basis GGZ en gespecialiseerde GGZ.
De generalistische basis-ggz is bedoeld voor mensen met lichte tot matig ernstige stoornissen. Deze zorg is kortdurend en hulpvraaggericht. In de kortdurende generalistische zorg is het belangrijk dat we naar u kijken als mens, wat belangrijk voor u is, wat uitdagingen zijn en wat U wilt bereiken. - Intake in de BGGZ
We starten met het bespreken van uw klachten en uw hulpvraag. In de intake staat uw hulpvraag centraal en vanuit deze vraag zullen samen concrete behandeldoelen geformuleerd worden, doelen gaan vaak over dingen die je wilt kunnen, wilt leren of veranderen. Als we helder in beeld hebben waar u aan wilt werken, kijken we naar de behandelmogelijkheden. Samen kiezen we de vorm die het beste bij u past.
In het eerste gesprek kan ook naar boven komen dat onze zorg toch niet past bij u – bijvoorbeeld u heeft klachten die wij niet goed kunnen behandelen.
Een goede match is heel belangrijk – de behandelaar vraagt aan het einde van het eerste gesprek dan ook altijd of u bij ons in behandeling wilt. Aan het einde van het eerste kennismakinggesprek met uw behandelaar zal ook besproken worden of er een klik is met de behandelaar. - Behandelplan
De hulpvraag, de behandeldoelen en hoe aan de doelen te werken, worden vastgelegd in een behandelplan, ook de ingeschatte duur van de behandeling wordt in de intake afgesproken en opgenomen. Hierop zal uw feedback gevraagd worden zodat het voelt als uw plan en uw doelen. - Een voorspelbare behandelduur
Een behandeltraject in de B-GGZ duurt maximaal 10 consulten oftewel 540 minuten aan 'consulttijd' - dat is de tijd die u direct met de behandelaar in contact bent (digitaal of op locatie), we beslissen samen met u wat een passende behandelduur is.
Mocht een langere behandeling nodig zijn blijkt tijdens het traject, dan zal dit overlegd worden met u en samen besloten worden hoe en wat. - Uw eigen kracht
Bij de behandeling in de BGGZ staat uw eigen kracht en de zelfredzaamheid centraal. We werken aan uw eigen kracht zodat u zo snel mogelijk zelfstandig verder kan. Door uw kracht aan te spreken, te versterken en u te leren hierop te vertrouwen zorgen we dat u zo snel mogelijk zelfstandig weer verder kan. Dit vraagt van u een actieve houding, waarin u ook naast de sessies aan de slag gaat. We bieden u in de sessies informatie, handvatten, we bespreken samen wat u kan proberen te doen, bespreken wat u eventueel tegenhoudt en hoe dit te tackelen, u krijgt huiswerk (bijvoorbeeld leeshuiswerk, nadenkhuiswerk, oefenhuiswerk) en we oefenen eventueel. Eventueel wordt uw omgeving bij de behandeling betrokken. U kan ook zelf altijd een naaste zoals uw partner, broer/zus, dochter/zoon of, vriend meenemen naar een gesprek (in overleg). Zij kunnen u ondersteunen bij veranderingen of mee denken of oefenen. - E-Health
We werken regelmatig met eHealth-modules, zodat u thuis aan de slag kan en na een sessie verder kan werken. In de eHealth-modules maakt u opdrachten en krijgt u online feedback van uw behandelaar, zodat we ook tussen de gesprekken door blijven werken aan uw doelen. - Samen evalueren
We evalueren regelmatig of we op de goede weg zitten en hoe u de behandeling ervaart, dit door het te bespreken (eventueel n.a.v. korte vragenlijsten). Hierbij komen de volgende zaken aan de orde: zijn de klachten al verminderd? Vindt u de behandeling zinvol? Verloopt de behandeling en samenwerking prettig?
Zo nodig stellen we de doelen die we samen maken bij. Of als de behandeling niet biedt wat u nodig heeft, kijken we hoe de best passende hulp geboden kan worden. - Afronding en nazorg
In het begin van uw behandeling bespreken we hoe lang deze duurt. Indien nodig zal dit tijdens de evaluatiemomenten bijgesteld worden. In het laatste gesprek(ken) is er ruimte om te bespreken wat te doen mocht u in de toekomst een minder periode met weer klachten hebben. Dit zal in een terugvalpreventieplan aan u meegegeven worden.
- Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Is een denk- en doe therapie die is gericht op het omvormen van een negatieve manier van denken. De psycholoog voert gesprekken, deelt kennis, doet oefenen en geeft tips en opdrachten om uw gedrag positief te veranderen. Bestemd voor mensen met milde tot matige psychische klachten. Meer info. - EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
Is bestemd voor mensen die een trauma hebben opgelopen door een ongeluk, geweldsincident, seksueel geweld of andere schokkende ervaring. Bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) bewezen effectief. Meer info. - Oplossingsgerichte therapie
Een vorm van therapie waarbij het vinden van een oplossing centraal staat in plaats van het probleem. Door middel van vragen worden uw gedachten op een ander spoor gebracht. Zo leert u zelf oplossingen te bedenken. Meer info. - Acceptance and Commitment Therapie (ACT)
ACT gaat ervanuit dat het gevecht tegen emoties of gedachten die u liever niet wilt hebben energie kost en niet te winnen is. Sterker nog: hoe meer u probeert negatieve emoties eronder te houden, hoe sterker ze worden. ACT helpt om uit dit gevecht te stappen. Verdriet, angst, boosheid horen erbij en mogen er zijn. De ACT is een praktische en concrete methode om tot acceptatie te komen. Dat maakt ruimte vrij om tijd en energie te investeren in de dingen die werkelijk belangrijk zijn, de waarden die iedereen heeft, maar die vaak ondersneeuwen in de drukte van alledag. - Schematherapie
Is therapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere psychische stoornissen. De invloed van jeugdervaringen op gedragsgedragspatronen wordt nagegaan. U leert te voelen wat uw behoeften zijn en hiervoor op te komen. Dit levert positieve gedragsverandering op en u gaat zich beter voelen. Meer info.
- Sociale vaardigheidstrainingen
Een sociale vaardigheidstraining is voor mensen die problemen of spanningen ervaren in de omgang met anderen. Het doel van deze training is dat u leert gemakkelijker met andere mensen om te gaan. Hierbij komen zaken aan bod als gesprek op gang houden, complimenten geven, uw mening geven, iets weigeren, voor uw belangen opkomen en reageren op kritiek.
- Mindfulness training
Training die is gericht op in het hier en nu zijn. U leert u bewust te worden van uw lichaam, gevoelens en gedachten zonder erover te oordelen. Met oefeningen en meditatie leert u om meer bewust te leven en anders om te gaan met stress, gevoelens en gedachten.
- MBT (Mentalization Based Treatment)
Is een behandeling voor volwassenen met persoonlijkheidsproblemen. MBT is met name voor mensen met een Borderline persoonlijkheidsstoornis effectief. Dit is een ernstige stoornis die herkenbaar is aan stoornissen in relaties, omgaan met emoties, impulsgedrag en zelfbeeld. Meer info. - Schematherapie
Is therapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere psychische stoornissen. De invloed van jeugdervaringen op gedragsgedragspatronen wordt nagegaan. U leert te voelen wat uw behoefte zijn en hiervoor op te komen. Dit levert positieve gedragsverandering op en u gaat zich beter voelen. Meer info. - TFP (Transference Focused Psychotherapy)
TFP is een psychodynamische psychotherapie die ontwikkeld is voor mensen met interpersoonlijke problemen die ontstaan door heftige en wisselende gevoelens. Het doel van TFP is de integratie van een gespleten georganiseerde binnenwereld en identiteit, zodat men ambivalenties kan verdragen en kan leven met de eigen beperkingen en die van anderen.
TFP is een geschikte behandeling voor mensen die moeite hebben met het zien van de grijstinten in het leven en neigen naar gedachten en gevoelens met een alles of niet karakter. Ze zijn bijvoorbeeld sterk geneigd om anderen als helemaal fout of helemaal goed te zien. Eigenlijk herkent iedereen met een borderline persoonlijkheidsprobleem zich hierin. Ook mensen met narcistische en meer neurotische problematiek kunnen baat hebben bij TFP, waardoor een brede range aan persoonlijkheidsproblematiek (Clusters B en C) hiermee behandeld kan worden. Meer info.
- Systeemtherapie/relatietherapie (EFT)
Is een therapie waarbij problemen worden aangepakt binnen de context van uw functioneren, zoals bijvoorbeeld het gezin. Het gezin is dan ‘het systeem’. Interacties binnen dit systeem kunnen problemen veroorzaken. Centraal staat het aanpassen van de communicatie tussen de gezinsleden, binnen een relatie.
Meer info. - Schematherapie in een groep
Is therapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere psychische stoornissen. De invloed van jeugdervaringen op gedragsgedragspatronen wordt nagegaan. U leert te voelen wat uw behoefte zijn en hiervoor op te komen. Dit levert positieve gedragsverandering op en u gaat zich beter voelen. Meer info.
- Danstherapie
Danstherapie gaat er van uit dat klachten terug te zien zijn in uw lichaam en in uw bewegingen. U kan gevoelens, gedrag en denkwijzen via dans en beweging verwerken, uitwerken en onderzoeken. Nieuwe ervaringen kunnen beklijven en zo effect hebben in het dagelijks leven. Door te observeren kunnen danstherapeuten op lichaamsniveau zien waar er problemen zijn en hoe hier verandering in gebracht kan worden. Net als andere vormen van therapie heeft danstherapie een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Zo is er aangetoond dat danstherapie effectief is in het verhogen van de kwaliteit van het leven en het verminderen van klinische symptomen zoals depressie en angst. - Psychomotorische therapie (PMT)
Bij psychomotorische therapie (PMT) gaat het vooral om doen en niet om praten. U doet oefeningen waarmee u werkt aan de dingen die u lastig vindt. Denk bijvoorbeeld aan sport, spel, zelfverdediging, dans en fitness. Ook doet u ontspannings- en ademhalingsoefeningen. De psychomotorisch therapeut richt zich op de problematiek zoals die naar voren komt in bewegingsgedrag, lichaamstaal, lichamelijke spanningen, lichaamshouding, lichaamssensaties en lichaamsbeleving. - Creatieve therapie
Schilderen om trauma een plek te geven. Emoties uiten door middel van muziek. Grenzen leren aangeven tijdens een rollenspel. De creatief therapeut helpt mensen vooral door ze dingen te laten doen. - Lichaamswerk
Therapeutische massages, ademshalings- en ontspanningsoefeningen om u bewuster te laten worden van uw lichaam, de spanningen in uw lichaam, uw emoties en hoe u hiermee omgaat op lichaamsniveau. Wordt veel gebruikt bij trauma in de kindertijd en chronisch Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) waarbij het trauma als het ware ook in het lichaam is ‘opgeslagen’.
- Speltherapie (voor ouder/verzorger en kind)
Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor getraumatiseerde kinderen. Door spel in te zetten als middel kan een kind zich makkelijker uiten en daardoor ervaringen verwerken en nieuw gedrag uitproberen. Hierdoor wordt de gestagneerde ontwikkeling weer op gang gebracht. Meer info. - Assertiviteit- en faalangsttraining (voor kinderen en volwassenen)
Is een kortdurende training voor kinderen en volwassenen die een negatief zelfbeeld hebben en zich vaak onzeker, gespannen en/of angstig voelen. Met tips en opdrachten is het mogelijk om angsten en onzekerheden onder controle te krijgen. - Theraplay (voor ouder/verzorger en kind)
Een behandeling die is gericht op het verbeteren van de relatie tussen ouder/verzorger en kind. Met behulp van intensieve speelse, verzorgende en uitdagende activiteiten en opdrachten wordt positieve interactie geoefend en verbeterd. Ouder/verzorger en kind leren elkaar beter begrijpen voor betere hechting. Meer info. - AFFT (Attachment Focused Family Therapy)
Speciale behandeling voor getraumatiseerde kinderen en hun ouders. Geschikt voor adoptie- en pleegkinderen en kinderen in jeugdinrichtingen. Gericht op oplossen van hechtingsproblemen tussen ouder/verzorger en kind. - Cogmed Werkgeheugentraining (voor kinderen en volwassenen)
Training om concentratie te versterken, leerprestaties te verbeteren en rehabilitatie te bevorderen (bijvoorbeeld bij AD(H)D, NAH of chemotherapie) door middel van training van het werkgeheugen. Door het uitvoeren van taken (visueel-ruimtelijk, fonologisch of combinatie) op de computer verbetert aandacht en concentratievermogen. Meer info. - Cogmed Werkgeheugentraining (voor kinderen en volwassenen)
Training om concentratie te versterken, leerprestaties te verbeteren en rehabilitatie te bevorderen (bijvoorbeeld bij AD(H)D, NAH of chemotherapie) door middel van training van het werkgeheugen. Door het uitvoeren van taken (visueel-ruimtelijk, fonologisch of combinatie) op de computer verbetert aandacht en concentratievermogen. Meer info. - Dyslexie begeleiding
Kinderen met dyslexie hebben (ernstige) problemen met het lezen en/of spellen. Dyslexie gaat niet over. Er kan echter wel gestreefd worden naar een zo groot mogelijke vooruitgang. Bij dyslexiebegeleiding wordt met de kinderen teruggegaan naar de basis van het spellen en het lezen, aangezien dit voor hen vaak een probleem vormt. Hierbij zal onder andere gebruik gemaakt worden van speelse remediërende spellings/leesmethodes. Verder is het belangrijk dat kinderen op de juiste manier leren omgaan met hun problemen soms worden ze faalangstig of voelen zich dom. Tijdens de begeleiding zal daarom eveneens aandacht besteed worden aan het emotioneel welbevinden van het kind. - Psycho-educatie/begeleiding bijvoorbeeld m.b.t. ADHD, NLD, ASS etc.
Psycho-educatie is een methodiek in de hulpverlening aan kinderen (en volwassenen) met een langdurige beperking zoals ADHD, Autisme en Dyslexie. Het betreft een reeks interventies om mensen te leren omgaan met hun beperkingen door het verwerven van kennis. Om te beginnen wordt u geïnformeerd over de aandoening, de oorzaken, de symptomen, het verloop en de behandeling. Ook wordt het belang benadrukt van informatie over de psychische en sociale gevolgen ervan en de mogelijkheden om hiermee om te gaan.
- Mediatietherapie
Mediatietherapie (geen mediTatie, maar mediAtie) wordt meestal ingezet bij kinderen tussen de drie en twaalf jaar, bij de behandeling van een gedrags- of emotioneel probleem van een kind. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ouders. Zij worden gecoacht en krijgen in gesprekken met de therapeut handvatten aangereikt om op een andere manier met hun kind om te gaan. Zo leren ze hoe ze ongewenst gedrag van hun kind positief kunnen beïnvloeden en om kunnen buigen naar gewenst gedrag.
- Video interactie begeleiding (VIB)
Video interactie begeleiding opvoedingsondersteuningDoor het bespreken van video-opnames wordt de basiscommunicatie tussen opvoeder en kind geanalyseerd. Het doel van VIB is het verbeteren van de communicatie tussen opvoeder en kind en het bijdragen aan de sensitieve houdingvan de opvoeders.
- Systeemtherapie/relatietherapie (EFT)
Is een therapie waarbij problemen worden aangepakt binnen de context van uw functioneren, zoals bijvoorbeeld het gezin. Het gezin is dan ‘het systeem’. Interacties binnen dit systeem kunnen problemen veroorzaken. Centraal staat het aanpassen van de communicatie tussen de gezinsleden, binnen een relatie. Meer info.
Buro T3 werkt met een veilig e-healthplatform (Minddistrict). Via dit online portaal kan, in samenspraak met een client, gekozen worden om middels online modules te werken aan herstel en/of persoonlijke ontwikkeling. Vaak wordt Minddistrict gebruikt ter ondersteuning van een face-to-face behandeling. Er is een groot aanbod aan online modules, wat maakt dat een breed scala van klachten middels deze weg kan worden behandeld. Cliënten lezen zelf de theorie thuis door en maken de opdrachten, die door de behandelaar van feedback worden voorzien. Met name in deze (steeds meer) digitale tijd is e-health een mooi (aanvullend) en niet meer weg te denken aanbod voor onze doelgroep.